Drewno w kuchni? Ależ tak

Dom
Drewno w kuchni? Ależ tak

Czy drewno w kuchni to dobry pomysł? Krążą opinie, że nie wytrzyma ono tak intensywnej eksploatacji. Czy to prawda? Na to pytanie postara się odpowiedzieć Andrzej Wójcik, doradca techniczny firmy Altax.

- Spotykam się z opiniami, że drewno w kuchni to zły pomysł. Użytkownicy boją się, że nie wytrzyma intensywnej eksploatacji – mówi Andrzej Wójcik, doradca techniczny firmy Altax. - Zastanówmy się jednak – drewno jest wykorzystywane w budownictwie od wieków i często wystawiane jest na cięższe niż kuchenne, próby. Z drewna budujemy tarasy, mosty, a nawet statki. Sekret tkwi więc w doborze gatunku i zabezpieczeniu deski.

Drewno w kuchni jest narażone z jednej strony na zmiany poziomu wilgotności powietrza, z drugiej – na uszkodzenia mechaniczne wynikające z intensywnego użytkowania. Dlatego kluczem w doborze gatunku drewna powinna być jego twardość i odporność na zniekształcenia. Przed zakupem powinniśmy więc zajrzeć do tabel poziomu kurczliwości (znajdziemy je w sklepie oraz w Internecie) i szukać gatunków o najniższym wskaźniku skurczu (najniższy procent).

Zabezpieczenie drewna
Drewno w kuchni powinno zostać zabezpieczone preparatem ochronno-dekoracyjnym. Przy doborze środka powinniśmy kierować się względami estetycznymi i zadać sobie pytanie, na jakim efekcie wizualnym nam zależy. W przypadku kuchni stoimy przed wyborem: olejowanie albo lakierowanie.

W przypadku oleju powierzchnia olejowana wygląda bardzo naturalnie, ponieważ podkreśla on rysunek słojów. Wnikając głęboko w deskę, chroni ją przed wilgocią. Olejowanie trzeba powtarzać przynajmniej raz w roku. Nie jest to jednak zabieg skomplikowany, nie wymaga też wiele wprawy. Produkt wcieramy w deskę za pomocą szmatki lub tamponu, dopóki drewno „pije”. Nadmiar produktu koniecznie ścieramy.

Jeśli chodzi o lakier to zazwyczaj dostępny jest w wersji połysk lub półmat i daje piękny efekt wizualny, szczególnie w nowoczesnych wnętrzach. Doskonale wygląda na powierzchniach pionowych – drzwiach, szafkach, meblach. Stosując lakier na podłodze pamiętajmy, że jego nałożenie wymaga precyzji – warstwy muszą być równomierne, odpowiedniej grubości i nie mogą na siebie nachodzić. Jeśli zdecydujemy się na samodzielne lakierowanie, rozważmy zastosowanie aplikatora do lakieru.

UWAGA! Lakier tworzy twardą powłokę ochronną, jednak z biegiem lat będzie się wycierał, dlatego wybierając to rozwiązanie powinniśmy liczyć się z koniecznością cyklinowania i odnawiania powłoki co kilka lat – w przeciwieństwie do powierzchni olejowanej, lakierowanej podłogi nie można bowiem odnawiać miejscowo.

Zdaniem Andrzeja Wójcika, drewno to wspaniała alternatywa dla zimnych płytek czy kamienia, doskonały sposób na ocieplenie każdego, nawet minimalistycznego wnętrza. Jeśli będziemy regularnie dbać o drewniane powierzchnie w kuchni, przez wiele lat będziemy się cieszyć przytulną atmosferą i jego przyjemną fakturą pod stopami.

opr. (eb)

Powiązane artykuły

  • Pokoje dziecięce… od podłogi

    Dom 30 sierpnia 2011

    23.3 % powierzchni mieszkania to pokoje dziecięce. Dominują w nich ciepłe, słoneczne kolory, a na podłogach, zamiast dywanów i wykładzin znajd...

  • Drewniane podłogi- natura ...

    Podłogi, ściany, sufity 12 września 2011

    Wybierając wymarzoną podłogę, często zadajemy sobie pytanie: sztuczna czy prawdziwa? Podłogi laminowane posiadają szereg zalet wsp&oa...

  • Party i Style – panele p...

    Wydarzenia 19 września 2011

    Katowice, 19 września 2011 – dwie kolekcje dostępne jedynie w 38 punktach w kraju! Classen, renomowany producent podłóg i skrzydeł drz...

  • Podłogi dębowe- klasyka w...

    Podłogi, ściany, sufity 04 października 2011

    Dąb – Quercus – symbol siły. Od tysiącleci będący podstawą wielu konstrukcji. Jeden z najbardziej cenionych, także w branży podł&oa...